Arkiv

» november 2017 (1)
» oktober 2017 (5)
» januari 2015 (3)
» december 2014 (5)
» juli 2014 (2)
» januari 2014 (2)
» juni 2013 (2)
» april 2013 (4)
» mars 2013 (3)
» februari 2013 (1)
» januari 2013 (3)
» december 2012 (1)
» november 2012 (1)
» augusti 2012 (1)
» juli 2012 (4)
» juni 2012 (3)
» maj 2012 (3)
» april 2012 (2)
» mars 2012 (2)
» februari 2012 (5)
» januari 2012 (5)
» december 2011 (6)
» augusti 2011 (3)
» juli 2011 (4)
» juni 2011 (6)
» maj 2011 (2)
» april 2011 (7)
» mars 2011 (1)
» februari 2011 (4)
» januari 2011 (5)
» december 2010 (8)
» november 2010 (2)
» oktober 2010 (5)
» augusti 2010 (7)
» juli 2010 (6)
» juni 2010 (6)
» maj 2010 (3)
» april 2010 (5)
» mars 2010 (8)
» februari 2010 (6)
» januari 2010 (8)
» december 2009 (8)
» november 2009 (6)
» oktober 2009 (9)
» augusti 2009 (11)
» juli 2009 (9)
» juni 2009 (7)
» maj 2009 (8)
» april 2009 (6)
» mars 2009 (11)
» februari 2009 (12)
» januari 2009 (6)
» december 2008 (6)
» november 2008 (9)
» oktober 2008 (7)
» september 2008 (12)
» augusti 2008 (15)
» juli 2008 (9)
» juni 2008 (12)
» maj 2008 (12)
» april 2008 (12)
» mars 2008 (1)
» februari 2008 (2)

Kategorier

» Kurser (1)
» Tävling (1)
» Träning (1)

visar: arkiv för juli 2012

måndag 30 juli

Tävlingar augusti-september

Har hittills anmält som följer.

 

4-5 augusti: Agility med Daisy och Hero i Oskarshamn

11 augusti: Rallylydnad, fortsättning, med Daisy hos Apollogruppen

18-19 augusti: Agility med Daisy och Hero i Kungsbacka

1 september: Agility med Daisy på Stockholms Södra BK

15 september: Agility med Daisy på Väsby BK

Funderar även på att anmäla Hero till någon agilitytävling i slutet av september.

Kommentarer: 0 Permalänk

måndag 30 juli

Träna, träna, träna...

CoolDet börjar bli sensommar och eftersom jag inte varit helledig jobbmässigt mer än enstaka dagar under sommaren så kan jag fortsätta att kosta på mig att träna hund rätt mycket under ett par veckor till. Roligt. Såhär går det just nu.

Agility med Daisy: Mina låsningar från försommaren har släppt och Daisy och jag är ett samspelt team på banan nu. Det gäller bara att jag hetsar upp mig tillräckligt och kör som om det gällde livet. Då är hon med till 110 %. På den senaste tävlingen gjorde vi en dubbelnolla, vann en klass och kom tvåa i den andra. Bara att inse att jag behöver köra agility dagligen för att vara tillräckligt bra på det. Tyvärr inte helt förenligt med mitt övriga liv. I helgen som kommer ska vi tävla i Oskarshamn. Hero ska med också och tävla klass 1. Jag ser fram emot tävlingen, vilket är bra.

 

Rally med Daisy: Hittills har vi fått godkända resultat på alla tävlingar och har nu ett godkänt resultat kvar att knipa i fortättningsklass. Jag tycker det är lite svårt att träna rally på ett tävlingsmässigt sätt, men snart blir jag väl tvungen att lösa det för i de högre klasserna räcker nog inte den träning vi kör nu.

 

Övrigt med Daisy: Vi kör uppletande ganska ofta och hon är väldigt bra på det. Simning och annan fysträning finns också på programmet. Hon är i god form.

 

Agility med Hero: Försöker träna ofta för att komma framåt. Tränar med klass 3-svårighet och belönar olika avsnitt.  Han är duktig och motiverad, men river mycket. Hoppteknikträningen försöker jag integrera med handlingsträningen. Balanshindren går bra, liksom slalom (även svårare ingångar). Fortfarande spänt i starterna. På tävlingen i Oskarshamn i helgen ska jag tänka träning om hans lopp. Det är prio 1.

 

Lydnad med Hero: Han börjar lära sig diskriminationsdelen av vittringsapporteringen. Han kan fjärrörelserna om jag står nära och har god förståelse för att låsa baktassarna på ett och samma ställe. Tränar mest enstaka momentdelar med hög intensitet just nu, men försöker göra något varje dag. Leker exempelvis med metallapporten en dag, går fritt följ förbi bollar nästa dag och kör fartiga inkallningsövningar den tredje. Testade dirigeringsapportering med dragkampsleksaker istället för apportbockar häromdagen - han gjorde perfekta moment åt båda hållen. Medfött? Har sett ut några klass 3-tävlingar sent i höst att sikta på.

 

Vallning: Vi tränar 4-6 gånger i veckan, men jag har för lite kunskap och erfarenhet för att egentligen veta hur det går. Försöker fokusera på att få honom att öppna upp ordentligt i flankerna och att hålla avstånd till djuren så att han inte tappar några och flyttar dem onödigt snabbt. Vi hälsade på träningskompisen Åsa i förra veckan och fick träna på hennes får. En rolig kväll och fin omväxling till träningen med våra vanliga får. Tackar!

Mitt intryck är att Hero tar det lugnare med främmande får än med våra egna och det är ju i så fall en bra sak.

Vi ska gå kurs för Karin Söderberg i september och en fortsättningskurs för Lotta Raud under början av höstterminen. Hoppas på hjälp att komma vidare. Jag borde nog börja vissla lite snart?

Ska börja sikta in mig på VP under första halvåret 2013 så att jag får ett konkret mål. Jag är ju sådan att jag behöver det.

Kommentarer: 0 Permalänk

söndag 22 juli

Träningsläger

Imorgon åker vi hem till fastlandet efter 18 dagar i vårt sköna lilla hus i Sanda på Gotland. Denna sommar har vi haft ett nytt, fräscht och funktionellt kök vilket betytt mycket för trivseln. Tack för allt jobb du lagt ned på detta, Bengt!

När jag åkte hit hade jag målsättningen att komma några steg framåt i agilityträningen med Hero. Efter hyfsat strukturerad grundträning och hinderinlärning började jag i vintras träna banor med honom och startade också på några tävlingar. I sina första tävlingsstarter på ganska enkla ridhusbanor gjorde han snabba, felfria lopp och lyckades knipa en pinne i hoppklass och en i agilityklass. Men sedan upplevde jag det som att galenskapen tog över. Att få köra banor med massor av tunnlar, publik och en matte som var upphetsad fick honom att glömma det mesta jag försökt lära honom om hoppning och handling. Dessutom förvärrades de startproblem vi hela tiden brottats med. Han var otroligt spänd före start och kunde bara inte sitta eller ligga stilla. Och när han fick köra var det ganska slumpartat ifall han följde mina signaler eller ej. Dessutom rev han ungefär vartannat hinder eftersom han slängde sig rakt på dem istället för att använda sin fina hoppteknik och hoppa över dem.

Jag blev nervös och spänd av detta och körde dåligt och osäkert varpå han struntade ännu mer i mig. En klassisk ond cirkel.

 

Jag insåg att vi behövde träna MYCKET tillsammans under omständigheter där vi kunde fokusera ordentligt båda två och där han kunde få mycket belöningar för rätt val och där jag kunde få testa olika sätt att styra honom, utvärdera och testa igen. Att göra det på någon av de tillgängliga hundklubbarna hemmavid kändes - och känns tyvärr fortfarande - svårt. De ligger minst en halvtimmes bilresa hemifrån och när man kommer fram vet man inte ens om banan är tillgänglig. Under tiden medan man bygger det man vill träna kan man när som helst bli avbruten av någon annan med lika stor rätt att använda banan. När man byggt vågar man knappt lämna banan för att värma upp, av rädsla för att någon under tiden ska dyka upp och bygga om. Och medan man tränar har man (jag) hela tiden en känsla av att det gäller att bli klar så fort som möjligt med det man vill göra eftersom man inte vet hur länge man kan hålla på innan någon annan dyker upp. För mig skapar allt detta en stress som inte passar ihop med att träna agility med Hero. Med Daisy har det fungerat eftersom hon varit lättare att köra för mig och lärt sig snabbare. Ibland har det till och med varit stimulerande att ha lite publik när jag tränar med henne. Och givetvis har träningen med vår träningsgrupp för klass 3-ekipage betytt enormt mycket för Daisys och min träning.

Men med Hero vill jag än så länge rätt mycket vara ifred eller tillsammans med bara någon träningskompis som jag litar på och trivs tillsammans med när jag tränar. Vi behöver mer tid på banan och jag måste våga misslyckas och kunna behålla koncentrationen om jag gör det så att vi lär oss av felen och kommer vidare.

Nu har jag i drygt två veckor byggt minst en klass 3-bana eller träningskombination så gott som varje dag. Jag har kört hela banan så intensivt och bra jag kan med Daisy. Och jag har kört ett flertal kortare träningspass under dagen med Hero där jag plockat ut olika sekvenser i banan och övat dem. Jag har övat min handling och timingen av våra muntliga kommandon, varit noga med starterna (som fortfarande är ett kapitel för sig...) och hela tiden haft ögonen på hur han hoppar. Om hoppningen blivit av den dåliga sorten har jag stannat upp och övat särskilt på hoppning i den sekvensen. Jag har tränat på olika höjder och verkligen försökt förklara för Hero att om man ska komma vidare i banan och få ta de älskade tunnlarna så måste man ta sig över varje hopphinder på ett tänkande och samlat sätt.

När han eller jag börjat bli trött har jag kunnat ta en kort eller lång paus, fundera på nya lösningar och göra ett nytt försök när vi varit fräscha igen. 

Det har varit helt fantastiskt och på vissa delar har vi verkligen kommit framåt. Det börjar bli roligt att köra agility tillsammans med honom och han börjar bli mer inställd på att köra just den väg jag vill. De stunder då det går bra så går det faktiskt riktigt, riktigt bra och ibland vågar jag nästan tro att jag en dag i framtiden kommer att klara att köra klass 3 med honom med fullt ös.

Nu känner jag mig bara orolig för hur jag ska kunna träna agility med Hero tillräckligt bra hemma i Stockholm igen. Någon som har en avskilt beläge, lagom stor gräsplätt att låna ut i Stockholmstrakten? För närvarande skulle jag verkligen behöva ha en alldeles egen agilitybana.

Kommentarer: 0 Permalänk

onsdag 11 juli

Lydnadsklass 2 avklarad

Heros poäng vid tävlingen i Hemse i måndags kväll:

Platsliggning: 10

Fritt följ: 9,5

Läggande: 7  (det står "väntar på kommando" som kommentar vilket jag inte riktigt förstår)

Inkallning: 10

Rutan: 10

Apportering: 7,5  (en hel del schabbel och minst hälften var mitt fel)

Hopp-sitt: 10

Fjärrdirigering: 9  ("sitter ej helt" står det, en aspekt som jag måste uppmärksamma i fortsattt träning)

Helhet: 9

Summa: 187,5 poäng, vilket gav oss vinsten.

 

Trots sol och flämtig värme hade Hero tillräckligt med energi genom hela programmet. Precis som i klass 1 kändes han bättre på tävling än på träning och jag var också skärpt (utom vid apporteringen då jag tyvärr accepterade en för liten storlek på apporten och hafsade lite).

Jag blötte ned Hero med ett genomvått badlakan, kampade och gick små fotsträckor med honom samt klickade lite under ungefär sex minuter innan vi skulle in. Med tanke på det soliga vädret kunde vi inte värma upp längre tid, annars mår han nog bra av ännu mer uppvärmning.

Ingången på planen är jag mycket nöjd med och det har vi ju också tränat ordentligt på. Förflyttningarna mellan momenten var däremot inget vidare. Han struntade rätt mycket i att jag ville att han skulle gå fot och körde litegrann sitt eget race under dessa förflyttningar. Försökte hälsa en del på tävlingsledaren - som dessutom hela tiden var på "fel ställe" - gjorde han också. Där har vi definitivt mer att öva på!

Jag är särskilt glad över att han fick fin poäng på fria följet även denna gång. Från min utsiktspunkt ser hans fotgående inte så märkvärdigt ut, jag tycker till och med han ser halvt uttråkad ut. Men han är hela tiden på rätt ställe och följer mig på ett mjukt sätt och uppenbarligen gör han saker och ting rätt eftersom han får fina poäng. Jag ska försöka vara rädd om de goda kvaliteter han har i fria följet och utveckla dem vidare snarare än att försöka göra honom hetare. Att gå med några centimeterslucka till mig passar honom tydligen och minskar risken för trängning och pendling i position.

Tiorna han fick var han värd. Han gjorde dessa moment med en underbar fart och precision.

Det lägre betyget på apporteringen var också rättvist.

När det gäller läggandet respektive fjärren är jag mer tveksam till bedömningen, men jag ska ta hjälp av någon kunnig person för att kolla dessa moment så att jag inte tränar vidare på något som inte håller.

Nu siktar vi på klass 3 om något halvår så kanske vi kan vara i elitklass nästa utesäsong.

Tack, Hero, min mjuka lilla hjälte, för en rolig kväll!

 

Kommentarer: 0 Permalänk

 
stäng