Arkiv

» november 2017 (1)
» oktober 2017 (5)
» januari 2015 (3)
» december 2014 (5)
» juli 2014 (2)
» januari 2014 (2)
» juni 2013 (2)
» april 2013 (4)
» mars 2013 (3)
» februari 2013 (1)
» januari 2013 (3)
» december 2012 (1)
» november 2012 (1)
» augusti 2012 (1)
» juli 2012 (4)
» juni 2012 (3)
» maj 2012 (3)
» april 2012 (2)
» mars 2012 (2)
» februari 2012 (5)
» januari 2012 (5)
» december 2011 (6)
» augusti 2011 (3)
» juli 2011 (4)
» juni 2011 (6)
» maj 2011 (2)
» april 2011 (7)
» mars 2011 (1)
» februari 2011 (4)
» januari 2011 (5)
» december 2010 (8)
» november 2010 (2)
» oktober 2010 (5)
» augusti 2010 (7)
» juli 2010 (6)
» juni 2010 (6)
» maj 2010 (3)
» april 2010 (5)
» mars 2010 (8)
» februari 2010 (6)
» januari 2010 (8)
» december 2009 (8)
» november 2009 (6)
» oktober 2009 (9)
» augusti 2009 (11)
» juli 2009 (9)
» juni 2009 (7)
» maj 2009 (8)
» april 2009 (6)
» mars 2009 (11)
» februari 2009 (12)
» januari 2009 (6)
» december 2008 (6)
» november 2008 (9)
» oktober 2008 (7)
» september 2008 (12)
» augusti 2008 (15)
» juli 2008 (9)
» juni 2008 (12)
» maj 2008 (12)
» april 2008 (12)
» mars 2008 (1)
» februari 2008 (2)

Kategorier

» Kurser (1)
» Tävling (1)
» Träning (1)

visar: arkiv för februari 2011

måndag 21 februari

På önskelistan

containerwebb.jpgUnderliga intressen man får ibland. En sån här letar vi efter nu i Solna Agilityklubb - alltså en stabil container för hinderförvaring. Den på bilden är en 20 fot-container och det kanske kan vara lagom. Vår container får gärna vara begagnad men hel, och väldigt gärna billig (eller varför inte gratis?Skrattande).

Alla tips mottages tacksamt!

Kommentarer: 0 Permalänk

onsdag 16 februari

Konkurrens på gott och ont

Tränade en timme inomhus i träningshallen i Västberga tillsammans med Maria och Dino igår. Jag hade med mig både Daisy och Hero, plus en bur där de fick vänta växelvis. Daisy blev heltaggad av att jag även tränade med Hero och hade svårt att komma ned i varv när hon skulle köra, men gick ändå väldigt bra. Hon är ju rutinerad. Hennes platsliggning fungerade bra och sedan körde vi en kedja med kommendering: Apportering (fick göra om starten 2 gånger pga pip), fritt följ, kryp och hopp-sitt.

Med Hero prövade jag platsliggning och sittande där borderterriern Dino låg på ca 5 meters avstånd. Hero var väldigt koncentrerad på sin uppgift, höll sin position i flera minuter både när jag gömde mig och var synlig och fick många belöningar.

Maria hjälpte mig också att experimentera med hur vi ska få in en fungerande tandvisning. Hon fick många pussar... Bestämde mig för att lära honom att sitta och fokusera på mig vid detta moment. "Domaren" ska vara helt ointressant för honom.

Med Marias hjälp testade vi apporteringsövningen som vi har i valpkursläxa. Efter några försök hittade vi mer fart och jag vet hur jag ska göra övningen nästa gång.

Vi körde även lite fritt följ där han kunde gå 4-5 meter med kontakt och bra position. Det tar sig. Han ser ut att gilla fria följet helskarpt, trots att svansen inte viftar utan är väldigt koncentrerad.

Dagens tränande avslutades på parkeringen när vi kom hem. Cirklar på båda sidor och åt båda hållen - plus åttor! Det går verkligen mycket bättre nu.

Kommentarer: 0 Permalänk

tisdag 15 februari

Valprapport

Hero har fyllt sex månader och vuxit om både Daisy och Sonic storleksmässigt. Han har fått alla sina vuxentänder och pälsen börjar också bli längre och mer som vuxenpäls. Han lyfter på benet nästan varje gång när han kissar och studerar noga farbror Sonics markeringsteknik.

Nästan varje morgon går Hero och jag en längre promenad då han har sele och långlina på sig. Han får röra sig ordentligt och samtidigt tränar vi på allt möjligt medan vi går. Inkallningar med varierande störningar - han klarar nu att vända och springa mot mig i full fart även när han ser andra hundar framför sig. Att leka med mig när andra hundar passerar nära - han börjar bli helt suverän på det. Cirkelträning för agilityn när vi hittar något lämpligt ställe. Stadga i olika positioner med hund- och människostörningar. Apporteringsgrunder med leksaker och apportbockar. Ordet nej får vi träna väldigt mycket på för han är en påhittig ung man. Ibland går vi till 4H-gården och tränar tricks bredvid fårhagen med 3 tackor och en bagge som åskådare.

Jag har honom aldrig helt lös längre i de väldigt befolkade omgivningarna i omedelbar närhet till där vi bor. Vill inte ge honom chansen att sticka och hitta på roligheter som kan ge mersmak. Med linan släpande är han nästan lös och jag har ändå en god chans att stoppa honom om han inte skulle lyssna. Det hände mig tyvärr en gång när han var helt lös för en tid sedan att han stack och jagade småfåglar runt, runt utan att jag fick tag på honom och då insåg jag att det var dags att byta taktik. I skogen får han vara lös korta stunder när jag är koncentrerad.

Förutom morgonpromenaden kör vi 2-3 träningsstunder till per dag. Det är ofta bara mycket korta stunder inomhus, ibland blir det en lite längre stund på kvällen ute också. Han brukar få vara med i ridhuset när det är agilityträning och träna på att vara lugn. Det måste han öva mycket mer på...

Vi kör mycket grundträning för tävlings- och brukslydnad och även agilitygrundträning. På måndagar går vi tävlingsinriktad valpkurs för Anne Dahlin och där sköter han sig alltid exemplariskt. Är enormt duktig på att fokusera på mig och vårt samspel och strunta i de andra ekipagen.

Förhoppningsvis ska vi snart gå en förberedande vallningskurs, har anmält oss och väntar på besked. I mars ska vi börja på en agilitygrundkurs för Mija.

Mitt intryck av Hero hittills när det gäller träning är att han är intresserad och engagerad och duktig på att koncentrera sig. Uthålligheten ökar sakta. Han är ganska lugn till temperamentet. Det uppskattar jag. Jag tror det blir bra för oss i längden. Visserligen får jag antagligen slipa en hel del på vissa detaljer i lydnaden för att få dem tillräckligt snabba och jag vet inte hur flashigt det kan bli, men jag tror att det hela kan bli stabilt och hållbart.

Jag tycker att han är ganska lätt att belöna även om han inte är lika het på sina belöningar som Daisy och antagligen aldrig blir det. (Det är inte många som är det, faktiskt.) Han gillar olika sorters godis, dragkamp, bollar och att få brottas med mig (aj!). Han har också börjat förstå det positivt laddade felkommando som jag övar in och verkar skärpa sig när han gör om.

Vi har helt enkelt väldigt kul ihop och han är också en mycket trivsam familjemedlem.

Eftersom jag gillar att tävla drömmer jag förstås om att få tävla med Hero, men jag ska verkligen försöka ta det lugnt och inte starta honom för tidigt. Min plan för 2011 är att han ska bli klar för lydnadsklass 1-3, men inte tävla förrän 2012. Våren-sommaren 2012 hoppas jag att han ska vara klar att debutera i agility. Det jag skulle kunna tänka mig att tävla redan i år är appellspår, om platsliggningen verkar fungera. Det visar sig i sommar, tänker jag. Men det kan vara ett kul mål att sträva mot.

Kommentarer: 0 Permalänk

lördag 12 februari

Krångliga stadgar hotar föreningsdemokratin

SBKs Stockholmsavdelning hade årsmöte i veckan som gick. Som valberedare har jag varit med och letat fram den styrelse vi valde och jag känner mig förhoppningsfull inför klubbåret 2011. Det har varit ganska intressant att jobba i valberedningen, men svårt och arbetsamt också. Jag hade föresatt mig att inte bli vald en gång till, men när kvällen var över var jag ändå sammankallande i 2011 års valberedningObestämd. Nåväl, det är ett tag tills jag behöver börja tänka på den saken.

Vid årsmötet användes för första gången de nya stadgarna. De är baserade på och så gott som identiska med SBKs nya normalstadgar. Jag har inte gått igenom dem in i minsta detalj, men åtminstone när det gäller de delar som berör årsmötet undrar jag hur man tänker när man idag skriver så krångligt i stadgar som ska kunna förstås av alla människor i en stor folkrörelseliknande organisation som SBK! Massor av onödigt långa meningar, massor av substantivieringar av verb (man skriver t ex "om uppfyllande av mål" istället för "om målen har uppfyllts"), onödigt många föreningstekniska facktermer som inte förklaras, massor av hänvisningar hit och dit (paragraf si och moment så) och i dagordningen ett flertal punkter med underpunkter listade a-xx där man kan gå helt vilse på den nedersta punkten om man inte håller i minnet vad det stod ovanför alla underpunkterna.

Det är helt enkelt odemokratiskt att skriva så tillkrånglat när det inte behövs. Jag är säker på att jag inte är ensam om att exempelvis knappt förstå delar av dagordningen för medlemsmöte. Jag har ändå god språklig kompetens och en del föreningsteknisk erfarenhet.

Självklart måste stadgar vara skrivna på ett juridiskt hållbart sätt och man kan inte förenkla hur mycket som helst, man får aldrig förlora i tydlighet. Men man kan dela upp långa resonemang i flera meningar, förklara ovanliga termer, ta en sak i taget istället för att baka in flera olika frågor i samma beslutspunkt och skriva ut det man vill säga istället för att hänvisa till text på helt andra ställen i dokumentet.

SBK arbetar numer med målstyrning. Ett viktigt mål som borde ha styrt arbetet med stadgarna är att varje medlem ska kunna förstå dem. Skriv om dem! Eller ta åtminstone fram en version på det som brukar kallas lätt svenska. Det finns hjälp att få, till exempel hos Centrum för lättläst. Eller kanske rent av på förbundets egen informationsavdelning?

 

Kommentarer: 0 Permalänk

 
stäng