Arkiv

» november 2017 (1)
» oktober 2017 (5)
» januari 2015 (3)
» december 2014 (5)
» juli 2014 (2)
» januari 2014 (2)
» juni 2013 (2)
» april 2013 (4)
» mars 2013 (3)
» februari 2013 (1)
» januari 2013 (3)
» december 2012 (1)
» november 2012 (1)
» augusti 2012 (1)
» juli 2012 (4)
» juni 2012 (3)
» maj 2012 (3)
» april 2012 (2)
» mars 2012 (2)
» februari 2012 (5)
» januari 2012 (5)
» december 2011 (6)
» augusti 2011 (3)
» juli 2011 (4)
» juni 2011 (6)
» maj 2011 (2)
» april 2011 (7)
» mars 2011 (1)
» februari 2011 (4)
» januari 2011 (5)
» december 2010 (8)
» november 2010 (2)
» oktober 2010 (5)
» augusti 2010 (7)
» juli 2010 (6)
» juni 2010 (6)
» maj 2010 (3)
» april 2010 (5)
» mars 2010 (8)
» februari 2010 (6)
» januari 2010 (8)
» december 2009 (8)
» november 2009 (6)
» oktober 2009 (9)
» augusti 2009 (11)
» juli 2009 (9)
» juni 2009 (7)
» maj 2009 (8)
» april 2009 (6)
» mars 2009 (11)
» februari 2009 (12)
» januari 2009 (6)
» december 2008 (6)
» november 2008 (9)
» oktober 2008 (7)
» september 2008 (12)
» augusti 2008 (15)
» juli 2008 (9)
» juni 2008 (12)
» maj 2008 (12)
» april 2008 (12)
» mars 2008 (1)
» februari 2008 (2)

Kategorier

» Kurser (1)
» Tävling (1)
» Träning (1)

visar: arkiv för oktober 2009

fredag 30 oktober

Vad gör jag?

 

Upptäckte just att det står på Hunddata att Daisy nollade hoppklassen i Sofiero i september och kom 6:a.

Men så var det inte. Hon tog fel tunnelingång alldeles på slutet av banan och diskade sig.

När vi kom hem från Helsingborg påpekade Nina för mig att det stod på resultatlistan på webben att vi kommit sexa. Jag kollade och så var det. Mailade omedelbart till tävlingsledaren och påpekade felet och har sedan inte tänkt mer på saken. Men tydligen rättades felet aldrig till.

Det betyder, om jag räknat rätt, att någon annan stackare (har inte kollat vem) går miste om en SM-pinne. Kanske det inte spelar den föraren någon roll, för då skulle väl han eller hon också ha protesterat över resultatlistan?

Frågan är om detta är något jag ska bry mig om nåt mer?

Kommentarer: 0 Permalänk

fredag 30 oktober

Plus och minus

 

På plus-sidan i livet just nu, bl a:

 • Sara och Fredrik har höstlov och vi träffas mycket på dagarna.
 • Håkan och jag avslutade en förberedande agilitykurs i onsdags kväll. Avslutningsprovet, deltagarnas kursutvärderingar, diskussionen vid fikat och vår egen känsla tyder på att vi genomfört denna rätt kluriga kurs på ett bra sätt. Det har varit väldigt kul att hålla kurs tillsammans med Håkan och jag ser galet nog fram emot att göra repris på alltihop, vilket vi ska om ett par veckor bara.
 • Det nya soffbordet är snyggt och jag gillar att sitta bredvid Bengt i soffan med ett ljus tänt på det där bordet och titta på thrillerserier på kvällarna när jag kommer hem från någon hundaktivitet.
 • Agilitytävling i Rättvik om en vecka. fyra lopp per dag med både Daisy och Sonic. Yes!
 • Känner mig stark och frisk. Fysträningen går bra.
 • Lite nytändning i lydnadsträningen med Daisy.
 • Det är fredag, Sara ska på Halloweenkväll med HU-styrelsen och jag tänkte föreslå att Bengt, Fredrik och jag går ut och äter middag.
 • Ska träna spår, uppletande och brukslydnad tillsammans med andra brukstävlande på klubben i helgen.
 • Universitetskursen om hundars genetik, evolution och beteende är givande. Vi hade skrivning i måndags och plugghästen i mig var nöjd.

På minus-sidan:

 • För mycket mörker och för lite dagsljus. Påverkar mitt stämningsläge, och inte åt något positivt håll.
 • Mitt öga krånglar igen. Trycket för högt, börjar luta åt någon form av kirurgisk behandling ännu en gång och alternativen blir allt färre.
 • Konflikter under och ovanför ytan och spända stämningar bland många av oss aktiva på klubben.
 • Daisy har börjat riva igen. Har slarvat med hoppteknikträningen.
 • Det går trögt att engagera mig i mitt yrkesarbete. Långa startsträckor. Skulle behöva ett nytt uppdrag som engagerar mig mer (OCH är jättebra betalt).

Kommentarer: 0 Permalänk

lördag 24 oktober

Jumboplats på nästa KM...

Ett en timme gammalt 600-metersspår med direktpåsläpp borde väl inte vara någon match för Daisy vid det här laget, kan man tycka. Men det var det imorse när klubben hade KM i bruks.

Hon tappade bort sig - växlade sannolikt spår - efter ca 150 meter och sedan fick hon aldrig fatt i rätt spår igen. Näsan fungerade inte heller på uppletandet, ett av tio föremål tog hon med sig till matte. Men hon sökte ihärdigt i fem minuter.

Lydnaden och budföringen gick hyfsat till bra, men det hjälpte inte.

Ibland tappar jag lusten med spårtävlandet. Det gjorde jag efter dagens insats. Men Kaarina var snäll och hjälpte mig efteråt med uppletandeträning. Då gick det plötsligt riktigt bra och alla utlagda föremålen fick jag av den glada tollaren. Fick en del träningstips av Kaarina som nog framför allt gick ut på att träna mer... Det är ofta där man landar. Frågan är om jag orkar och hinner. Kanske vore det bättre att fokusera helt på agilityn och lydnaden. Känns bara så tråkigt att lägga ned det som vi ändå kommit en bit på väg med plus att jag verkligen gillar brukstävlingar. Jag har så svårt att ge upp.

Mest glädjande med själva tävlingsinsatsen var att Daisy låg fint på fem minuters platsliggning med fyra skott.

Och så var det en kul dag tillsammans med medtävlande och funktionärer.

 

Kommentarer: 0 Permalänk

onsdag 21 oktober

Daisy klubbmästare

Regnet höll sig borta under gårdagskvällen och vi kunde genomföra vårt KM med 27 tävlande ekipage. Många är rutinerade som tävlingsfunktionärer och gjorde en bra insats med det samtidigt som de tävlade, så det hela flöt på. Tyvärr kändes det på något sätt mer stressigt än det brukar göra när vi har KM en lördag eller söndag. Kanske för att man inte vill att tävlingen ska dra ut på tiden till midnatt.

Vår domare Åsa Emanuelsson bjöd på roliga och utmanande banor. Daisy och jag lyckades dubbelnolla och bli klubbmästare i large. Särskilt nöjd är jag med att jag lyckades fokusera i hopploppet trots ett högljutt människobråk som uppstod i mörkret vid planen strax före vår start. Jag tror nästan att jag körde bättre än jag skulle gjort annars pga att jag tvingade mig att koncentrera mig på Daisy och utesluta alla andra tankar.

Råttan och Mija kom tvåa i large och Sofe och Assar, en tollare till!, kom trea.

I small vann Elin och Mixie, Nina och Ebba tog silver och Dionne och Nicole med Rex kom trea.

I medium vann Elin med skugga och Dionne med Stacy kom tvåa.

 Sonic diskade sig i agilityklass och nollade i hoppklass. han kom nia.

 

 

Kommentarer: 0 Permalänk

tisdag 20 oktober

Det finns visst dåligt väder!

"Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder!", säger äkta hurtighetsterrorister när  jag försiktigt nämner att jag skulle föredra att slippa skyfall och orkanvindar i samband med någon av alla de uteaktiviteter som jag envisas med att ägna mig åt.

Och visst kan man med hjälp av skyddsutrustning överleva hundträning i lervälling och snöblandat hällregn, spetsat med höstmörker. Men jag kommer aldrig någonsin fås att tycka att det är lika roligt eller lika effektivt som att träna under lite bättre förhållanden.

Varför alla dessa utgjutelser? Jo, ikväll har vi KM i agility och jag kollade just SMHI-prognosen för kvällen. Den tydde på mulet uppehållsväder och jag HOPPAS, HOPPAS att det där med uppehåll stämmer. Lerigt lär det ändå vara på planen, så de som gillar att blanda agility och gyttjebrottning får säkert sitt lystmäte, men det skulle vara så mycket bättre om vi kunde slippa alla former av nederbörd.

Kommer nervöst att följa SMHI:s uppdateringar underdagen. Tyvärr finns inte "Kymlinge" med på scrollistan över orter som de gör prognos för, men Sundbyberg och Sollentuna är ju ganska nära.

Kommentarer: 0 Permalänk

lördag 10 oktober

Att tävla agility

...är svårt, särskilt om man inte gör det mycket ofta.

Daisy och jag körde en kvaltävling i Folksam Cup idag. De tio främsta gick vidare till finalen i en inomhushall i Norrköping i början av november. Ett agilitylopp och ett hopplopp lades samman och det var ca 50 anmälda. Erfarenhet och matematik säger att det skulle räcka gott och väl för Daisy och mig att göra en dubbelnolla. Det vet jag att vi kan, även om jag egentligen inte tycker att det är en särskilt inspirerande uppgift. Men idag gjorde vi något helt annat. I agilityklass rev Daisy första hindret och i hoppklass tjuvstartade hon så att jag fick diska oss och ta om.

Resten av loppen vågar jag säga gick bra, om än ej helt perfekt.

Det är alltså starterna som trasslar.

Måste hitta en variant som känns bra både för henne och mig. Imorgon ska vi tävla DM. Återigen vore en dubbelnolla ett mycket lämpligt resultat. Ska pröva att prata glatt och bestämt med henne medan jag går ut i position för att starta och att överhuvudtaget vara lite skojigare och inte så dominant. Så får vi se hur det funkar.

Grattis Ullis med Diesel och Maria med Neena till finalplatserna! Jag är inte alls avundsjuk...

Kommentarer: 0 Permalänk

torsdag 8 oktober

Fast det var ju "Right"

En orsak till att det tidigare inte blivit av att börja träna höger och vänster från tunnlar är att jag vet med mig hur dålig jag är på att snabbt lösa det komplicerade problemet att skilja mellan dessa två riktningsord. Dvs. när någon t ex säger "höger om halt" till mig i fria följet går hjärnan ofta på desperat högvarv innan jag, oftast men verkligen inte alltid, lyckas förmedla svängsignal till rätt sida av kroppen. Så jag var lite tveksam om hur jag skulle klara att lösa liknande saker i full agilityfart.

Blev ju ändå (över-) modig häromdagen och satte igång med träningen, vilket jag också icke utan stolthet meddelade på bloggen.

Fast jag råkade ju skriva att jag tränat på vänstersvängar. Så självklart är det högersvängarna jag har börjat med. Hur ska detta sluta?

 

Kommentarer: 0 Permalänk

tisdag 6 oktober

Left

Det svåra är inte att lära en hund elitmomenten, utmaningen är att få den att tycka det är roligt att göra dem år efter år och att behålla kvaliteten i utförandet.

Detta lär en av vårt lands främsta lydnadsförare ha sagt. Jag försöker ha detta i minnet hela tiden, dvs att inte stelna i mina tränings- och belöningsformer utan ständigt försöka utveckla och förändra träningen (främst i lydnad) så att den fortsätter att vara spännande för Daisy och mig själv. Mycket handlar det för mig om att hitta nya sätt att överträna - t ex skicka mellan många rutor, gömma apporterna i dirigeringsapportering och ha jätteavstånd till vittringsapporterna. Ibland tar jag hjälp av moment eller delmoment från annan träning och mixar med lydnaden för att skapa omväxling och hundhjärngympa. Just nu är det t ex tacksamt att träna de högremoment som vi fortfarande håller på att lära oss som ett avbrott i elitlydnadsträning.

Idag kände jag mig totalt fantasilös när jag ville ta ut Daisy på ett kort träningspass på lunchen - ända tills jag kom på att jag vill lära henne att svänga höger eller vänster eller springa rakt fram på muntligt kommando efter tunnlar!

Släpade ut en tunnel på gräsmattan och började träna på att svänga "left" snävt efter tunneln eller "fram". Växlade om med lite fritt följ, inkallningar, kryp, snabba ställanden och snabba ingångar. Vips hade vi skapat oss ett roligt och intensivt träningspass OCH kommit igång med nyinlärning som jag haft lång startsträcka till. Nöjd!

Kommentarer: 0 Permalänk

lördag 3 oktober

Gotländsk hösthelg

Det blåser rejält och regnar som sjutton ute, men här inne i stugan är det varmt och mysigt. Bengt steker goda biffar i köket och dofterna letar sig uppför trappan till mig. Skymningen har redan börjat falla eftersom det är så grått väder, men vi har gott om lampor att tända och stallplanen kan jag lysa upp med strålkastare som på den värsta brukshundklubb.

Jag och Sonic kom hit igår eftermiddag och gick en skön långpromenad i det då underbart soliga och klara höstvädret. Vid 24-tiden kom resten av flocken, till ett uppvärmt hus med bäddade sängar och fritt från döda flugor.

I förmiddags var det fortfarande uppehåll och lite sol. Jag hann med ett lydnadspass med Daisy, två spårupptag (bakspår x 2, får skylla på att hon verkar lite disträ nu i höglöpet) och två agilitypass. Det ena agilitypasset ägnades åt en boxövning med hinder runt och syftet var att träna på "skicka runt hörn för att sedan själv snabbt sticka och göra ett framförbyte". Det var en sådan situation i torsdagens bana den gångna veckan och jag klarade det bara inte. Då blev jag för rädd att krocka med henne och frös fast där i hörnet och fick lösa det hela med bakombyte. Men nu när jag tränade hade varken jag eller Daisy några problem med exakt samma - och till och med lite svårare - situationer. Hon tar både decel, threadle (pga tunnel som ligger i den första hoppriktningen) och skicket runt hörnet utan svårigheter och om jag vänder snabbt på huvudet fram och tillbaka ett par gånger så att jag ser var hindren står, hinner jag faktiskt framförbytet också.

Jag tror kanske att min osäkerhet i torsdags berodde lite på mörkret också. Har ju svårt att se i mörkret pga av problemen med mitt vänstra öga och blir då lite extra rädd att krocka med Daisy och med hinder. Klarar ändå någorlunda att vara offensiv så länge det är gott om plats och långa löpor, men kan plötsligt känna mig väldigt hämmad när det blir trångt samtidigt som strålkastarnas ljus inte når fram ordentligt.

Det andra av lördagens agilitypass ägnade jag åt hoppklassbana av den danska domaren Maj-Britt Crone. Sedan kom ovädret och jag flyttade in till Fredrik som jag hjälpte plugga till ett gigantiskt prov om hela människokroppen. Nog för att ämnet tilltalar mig, men jag tycker nog att läraren ifråga kunde ha delat upp stoffet lite mer.

Har hunnit skriva en Tobaksfakta-artikel och skicka ut den också så jag känner mig hyfsat duktig.

Imorgon tänker jag träna på att Daisy och jag ska springa rakt fram och ta hinderrakor som är omgivna av hinder som inte ska tas. En sorts anti-flickträning. Hoppas orka bygga en bana till också och vill väldigt gärna träna framåtsändande. Men det blir blåsigt och regnigt imorgon också så man får ta med det i beräkningen.

Gillar inte blåsten med tanke på söndagskvällens båtfärd till Nynäshamn, men försöker låta bli att tänka på det.

Kommentarer: 0 Permalänk

 
stäng